top of page
Search

Златните правила при посещение на кучешки парк


Всички знаем за какво е кучешкият парк, нали? Нашите кучета могат да си играят със своите кучешки приятели, докато ние си правим приказка със стопаните им. Всички се забавляват и са щастливи.

Но паркът за кучета има някои специфични и доста важни правила, които винаги трябва да се спазват. В повечето паркове за кучета тези правила дори са окачени на входа. За съжаление, твърде много собственици на кучета пренебрегват или игнорират правилата, като приемат, че всичко им е ясно. Това може да се окаже опасно както за кучетата, така и за техните стопани.

Правилата на парка за кучета са създадени както за насърчаване на добри маниери, така и за повишаване на безопасността. По тази причина е важно да знаете какво е трябва и какво не трябва да се прави кучешкия парк. Ето ги и тях:

Какво трябва да се прави в кучешкия парк

- Уверете се, че кучето ви има всички необходими ваксини преди да посетите парка за кучета. Това включва ваксини срещу бяс, чума и кучешка кашлица, както и такива против бълхи, кърлежи и чревни паразити. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че кучето ви е защитено и че самите вие не застрашавате другите кучета. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълнителни предпазни мерки, като лептоспироза или кучешки грипни ваксини, в зависимост от местоположението ви и други възможни рискове.


- Дръжте кучето си на каишка, докато не стигнете определената зона, където може да се пусне да тича свободно. Това са просто добри маниери (вашето куче без каишка може да изтича да поздрави други кучета на каишка и да ги уплаши), а също и предпазна мярка (кучето без каишка може да се втурне пред колата на близкия паркинг и деня ви да свърши с трагични последици).

- Махнете каишката на кучето си, преди то да се присъедини към другите кучета, за да играе. Повечето паркове за кучета имат място на входа, където можете безопасно да спрете и да махнете каишката на кучето си. Забраната за каишки в зоните за игра на парка е с цел да намали агресивното поведение - кучетата, които не са на каишка, могат по-лесно да използват подходящ език на тялото, за да обезсърчат нежеланите взаимодействия или да се отдалечат от куче, което смятат за заплашително, отколкото кучета с каишка биха могли.

- Научете кучето си да влиза в кучешкия парк по спокоен, възпитан начин. Кучетата, които са възбудени и реагират моментално, карат други кучета да се превъзбуждат, което от своя страна, може да доведе до агресивното поведение. Отделете време да научите кучето си да бъде сдържано.



- Ограничавайте кучето си до зони, подходящи за размера му. Парковете за кучета обикновено се разделят на зони за игра за малки и големи кучета и е важно вашето куче да бъде в правилната зона. Вашето малко куче може да се разбира с по-големи кучета и обратното, но кучешкият парк не е вашият дом. Едно по-голямо куче може непреднамерено да нарани едно малко куче, дори в приятелска игра. Също така има възможност едно по-голямо куче да възприеме малко куче като плячка, което може да доведе до сериозно нараняване или дори смърт.

- Не водете некастрирани кучета в парка. Или поне ако го правите, следете внимателно кучето си и поведението му. Некастрираните кучета, особено разгонените женски, могат да причинят конфликти между другите кучета и да увеличат риска от неволно чифтосване.

- Чистете след кучето си. Прибирането на изпражненията на кучето си е просто добро възпитание - и по-важното е, че помага да се предпазите парка от разпространението на паразити.



2 views0 comments
bottom of page